Pålitlig drivteknik sedan 1931

BEVI grundades redan 1931 av Edvin Persson. Sedan dess har mycket hänt som lett fram till att BEVI vuxit till att bli ett av Nordens största företag inom elektriska drivsystem och kraftgenerering.

1897

August Bohman kom till Blomstermåla för att, tillsammans med några kompanjoner, anlägga en fanérfabrik. Med häst och vagn kom han från Virserum i Småland där han hade tillverkat generatorer och elmotorer. Kunskaper som han tog med sig till Blomstermåla där han också byggde de maskiner som behövdes för fanértillverkningen. August anställde Edvin Petersson som kom att lära sig elektrikeryrket från grunden.

1931 

Edvin Peterson grundar ”Edvin Peterssons Elektriska Byrå” i Blomstermåla. Han var då bara 24 år gammal. 

Edvin Peterson

 

 

 

 

 

 

1940 

Firmanamnet ändras till ”Blomstermåla Elektro Verkstad och Installationsbyrå” med förkortningen BEVI. Bolaget utförde då reparationer av både mindre och större elmaskiner samt elektriska installationer i både industrier och bostäder. Kombinationen av elektromekaniskt arbete och elinstallationer var vid den tiden mycket ovanlig och gav BEVI en stark ställning som leverantör till företag i Kalmar län.

BEVI leverans år 1940

 

 

 

 

1960

BEVI ombildas till aktiebolag.

1971

I början på 70-talet börjar BEVI handla internationellt och  uppbyggnaden av en handelsrörelse påbörjas. Företaget blir generalagent och startar försäljning av elmotorer, växlar och frekvensomriktare. 

BEVI elmotor år 1978

 

 

 

 

1976 

BEVI köper AB Scania-Verktyg som tillverkade elektriska inbyggnadsmotorer i Helsingborg. Därmed fick BEVI tillgång till kunskap kring elmotortillverkning. 

1980

Genom köpet i Helsingborg fick BEVI kontakt med SIDA som ville att vi skulle bygga en motorfabrik i Tanzania. Det lyckade projektet gav under många år följdbeställningar på kompetensöverföring och byggnation av serviceverkstäder i Östafrika.

BEVI samarbete med SIDA

 

 

 

 

1986

BEVI köper Nord-El Maskinservice AB i Umeå som nu är regionkontoret för norra Sverige. 

1989

BEVI säljer installationsrörelsen.

1990

Nya och ändamålsenliga lokaler byggs i norra Blomstermåla och verksamhet som tidigare varit spridd kan samlas på ett ställe. Det är samma placering som BEVI har i Blomstermåla idag. Strategin om etablering i samtliga nordiska länder antogs. 

1991

1991 startar t ex verksamheten i BEVI A/S i Danmark.  Danmark var BEVIs första etablering utanför Sverige.

1996

1996 startar BEVI verksamhet i Finland med bolaget BEVI Finland OY AB. 

1998

BEVI levererar den första generatorn, av egen konstruktion och tillverkning, till ett vattenkraftverk.

2006

Verksamheten i BEVI ELECTRIC Shanghai Co., Ltd. i Kina drar igång. 

2010

BEVI blir en del av ADDTECH en svensk börsnoterad teknikhandelskoncern.

Addtech logotyp

 

2017

BEVIs verksamhet i Blomstermåla i Sverige har sedan en tid av tre bolag: BEVI International AB, BEVI AB och BEVI Teknik & Service AB. Under 2017 fusioneras de tre till ett bolag med namnet BEVI AB. 

2019

BEVIs verksamhet i Sverige koncentreras till ett bolag. BEVI-Nord AB (Umeå) fusioneras upp i moderbolaget BEVI AB.  

BEVI-mark-1931.gif